Italská specialita z vepřového masa a těstovinMleté vepřové maso dušené na víně s bylinkami a zeleninou zapečené s těstovinami a sýrovou omáčkouČas přípravy: 80 min Počet porcí: 4 porce Kalorie: 951 / 1 porce Kalorie: 175 / 100 g Zobrazit podrobné nutriční hodnoty : |
|
Potřebujete potraviny: Vepřové mleté maso: 500 g Rajčata konzervovaná: 400 g (krájená) Mléko: 300 ml Kolínka: 250 g Sýr čedar: 250 g (nastrouhaný) Protlak rajčatový: 150 g Vejce: 2 ks (rozšlehaná) Cibule: 2 ks (jemně nasekaná) Víno červené: 100 ml Česnek: 1 ks (4 utřené stroužky) Máslo: 20 g Mouka hladká: 20 g Olej slunečnicový: 1 polévková lžíce Cukr: 1 kávová lžička Oregano: 1 kávová lžička (nasekané, čerstvé) Skořice: 0.5 kávové lžičky Muškátový oříšek: 0.5 kávové lžičky (nastrouhaný) Bobkový list: 2 ks Sůl Pepř Potřebujete náčiní: Velká pánev Velký hrnec Mísa žáruvzdorná zapékací velká Trouba |
Postup přípravy: Krok 1: Na pánvi rozehřejeme olej. Vložíme do ní maso, česnek a cibuli a vše asi 5 minut prudce opékáme. Krok 2: Přidáme rajčata, rajský protlak a víno a mírně asi 15 minut podusíme. Krok 3: Dále přidáme cukr, oregano, skořici, bobkový list, sůl a pepř a dusíme dalších 10 minut. Krok 4: Do velkého hrnce do vroucí vody dáme vařit těstoviny, které asi po 8-10 minutách scedíme a uložíme stranou. Krok 5: Žáruvzdornou mísu vymažeme máslem. Poklademe polovinu masové směsi, kterou překryjeme vrstvou kolínek.Pokračujeme další vrstvou masa a navrch dáme závěrečnou vrstvu kolínek. Krok 6: Mísu vložíme do trouby a těstoviny s masem zapékáme asi 20 minut. Krok 7: Připravíme sýrovou omáčku: v kastrole rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání ji osmahneme.Postupně přiléváme mléko. Asi 5 minut provaříme. Odstavíme, přimícháme sýr, vejce,muškátový oříšek a osolíme, případně opepříme. Krok 8: Zapékací mísu vyjmeme z trouby a těstoviny přelijeme sýrovou omáčkou. Poté ještě 20 minut dopečeme dozlatova. |