www.CelySvet.cz - recepty online, encyklopedie: pokojové rostliny, psi, kočky, státy

Sněhový citronový moučník

Moučník z citronového těsta ozdobený nadýchaným sněhem


Čas přípravy: 80 min
Počet porcí: 8 porcí
Kalorie: 553 / 1 porce
Kalorie: 255 / 100 g

Potřebujete potraviny:
Voda: 620 ml
Cukr: 425 g
Mouka hladká: 250 g
Citróny: 4 ks (nastrouhaná kůra+vymačkaná šťáva)
Máslo: 125 g (vychlazené, nakrájené na kostičky)
Bramborová moučka: 90 g
Vaječný žloutek: 5 ks
Cukr moučka: 30 g
Sůl: 0.5 kávové lžičky
Vaječný bílek: 5 ks

Potřebujete náčiní:
Trouba
Koláčová forma o průměru 25 cm
Mísa velká
Vál
Kastrol
Šlehač elektrický

Postup přípravy:
Krok 1: Do mísy vložíme mouku, sůl a moučkový cukr. Přidáme máslo a zpracujeme ručně na drobenku.

Krok 2: Přidáme 1 žloutek a asi 20 ml vody. Propracováním vznikne měkké hladké těsto, které vložíme do igelitového sáčku a v lednici necháme asi 30 minut vychladit.

Krok 3: Formu na koláč vymažeme tukem.

Krok 4: Vychlazené těsto vyválíme, vyložíme jím formu, a koláčový korpus pečeme asi 10-15 minut v předehřáté troubě.

Krok 5: V kastrole svaříme 400 ml vody, do které přidáme 200 ml studené vody smíchané s bramborovou moučkou. Povaříme krátce do zhoustnutí, přidáme citronovou kůru a šťávu a 175 g cukru. Až hmota zchladne, zašleháme do ní 4 žloutky a rozetřeme na předpečený korpus.

Krok 6: Ušleháme bílky na tuhý sníh a zašleháme do něj postupně 250 gr cukru.Sníh ozdobně (nejlépe sáčkem na zdobenís trubičkou) nastříkáme na celý povrch korpusu.

Krok 7: Naplněný předpečený korpus opět vložíme do trouby a pečeme dalších ca. 40 minut dozlatova.

Krok 8: Moučník nakrájíme a podáváme teplý nebo studený.



Všechny recepty online na www.CelySvet.cz :